LAPAROSKOPİ NEDİR?

Laparoskopi, soğuk ışık kaynağı olan özel bir optik aletle karın içinin CO2 gazı ile doldurulup karın ve üreme organlarına bakmak için kullanılan bir tür cerrahi prosedürdür.Laparoskop ( teleskopa benzer ince bir tüp ) göbek deliginin hemen altından yapılan küçük bir kesiden geçirilir. Laparoskop u kullanarak doğrudan üreme organlarına, rahim (uterus), yumurtalıklar ve tüplere bakılır.

Laparoskopi tanı amaçlı kullanıldığı gibi tedavi amaçlıda yapılabilmektedir.

Laparoskopi, endometriozis, rahim fibroidleri ( myom) ve diğer yapısal anormallikler, yumurtalık kistleri, adezyonlar (skar dokusu) ve ektopik gebelik gibi birçok jinekolojik sorunu teşhis etmeye yardımcı olabilir. Ağrı, geçirilmiş pelvik enfeksiyon öykü veya pelvik hastalığı düşündüren semptomlar varsa değerlendirmenizin bir parçası olarak bu prosedür önerilebilinir.

Laparoskopi infertilite tanı ve tedavisinde önemli bir yere sahiptir.

Genellikle adetin bitiminden hemen sonra yapılır.

TANISAL LAPAROSKOPİ

Çocuk sahibi olamayan yada kronik pelvik ağrısı olan kadınlarda nedeni saptamaya yardımcı olur. Tanı amaçlı yapıldığında uterus, yumurtalık ve tüpler dışarıdan değerlendirilir.

Histerosalpingogram (HSG) ile fallop tüplerinin açıklığının sadece laparoskopi ile teşhis edilebilen pelvik adezyonları dışlamadığı iyi bilinmektedir. Laparoskopide servikal yoldan metilen mavisi verilerek tüplerin açık olup olmadığına bakılmakta ayrıca yumurtalık ve tuba ilişkisini değerlendirerek yumurtalıktan atılan yumurtanın tüpe gitmesini engelleyebilecek yapışıklıklar da saptanabilmektedir ve tedavi edilebilmektedir.

 

OPERATİF LAPAROSKOPİ

Operatif laparoskopi sırasında tanı konulduğu anda birçok rahatsızlığı laparoskopik yöntem ile güvenli bir şekilde tedavi edilebilir.

Laparoskopi ile düzeltilebilecek bazı problemler arasında fallop tüpleri ve yumurtalıkların etrafındaki yapışıklıkların (adezyon) tedavisi, tıkalı tüplerin açılması, yumurtalık kistlerinin çıkarılması ve dış gebeliklerin cerrahi tedavisi sayılabilir.

Endometriozis de rahim, yumurtalıklar veya periton üzerindeki odaklar çıkarılabilir veya yok edilebilir.

Bazı durumlarda rahimdeki miyomlar da alınabilir.

Operatif laparoskopi, hastalıklı yumurtalıkları ve hasarlı fallop tüplerini çıkarmak için de kullanılabilir.

 

LAPAROSKOPİNİN AVANTAJLARI

Laparoskopi, minimal invaziv cerrahi olarak da bilinir. Geleneksel (açık) ameliyattan daha kısa hastanede kalış süresine, daha hızlı iyileşmeye, daha az ağrıya ve daha küçük yara izlerine sebep olması en önemli avantajlarıdır..

 

LAPAROSKOPİ YAPILMAMASI GEREKEN DURUMLAR

Bazı ameliyat türleri laparoskopik olarak gerçekleştirilemeyecek kadar riskli olabilirken, bazılarında da laparoskopinin laparotomi ( açık ameliyat) kadar iyi sonuçlar verdiği net değildir.


LAPAROSKOPİ NE KADAR GÜVENLİ BİR İŞLEMDİR

Laparoskopi oldukça güvenli bir işlemdir. Tüm olası komplikasyonlar göz önüne alındığında, her 100 kadından 1 veya 2’sinde genellikle küçük sonuçları olan bir komplikasyon gelişebilir. Ameliyat sonrası mesane enfeksiyonu ve cilt tahrişi en yaygın olanıdır.

Olası komplikasyonlar arasında; anestezi ile ilgili sorunlar, karın içi organlarda veya damarlarda yaralanma, karın duvarının iltihabı, kan dolaşımına giren bir kan pıhtısının bacaklarda, pelvisde veya akciğerlerde pıhtılaşmaya neden olması, kesi yerinde kanama veya enfeksiyon sayılabilinir.

 

TABURCU EDİLDİKTEN SONRA

Laparoskopi sonrası göbek bölgesi (göbek deliği) genellikle hassastır ve karında morluk ve hassasiyet olabilir. Karnı şişirmek için kullanılan gaz omuzlarda, göğüste ve karında rahatsızlığa neden olabilir. Anestezi bulantı ve baş dönmesine neden olabilir. Rahatsızlığın miktarı, uygulanan prosedürlerin tipine ve kapsamına bağlıdır. Normal aktivitelere genellikle birkaç gün içinde dönülebilir.


Florence Ferticenter

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir.

Kadıköy Florence Nightingale Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi© 2022 Tüm hakları saklıdır.

Tüm hakkı Florenceferticenter aittir - 2022