Ebeveynliğe Giden Yolunuz

Florence Ferticenter, ebeveynliğe giden yolunuzun her adımında rehberinizdir. Alanında uzman, her zaman hastasının yanında, hastasının çıkarlarını koruyan, doktorlarımız ve ekibimiz, fertilite tedavisinde başarıyı yakalamak için gerekli olan yetenek, tecrübe ve eğitimiyle binlerce çiftin hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olmuş ve olmaktadır. Amacımız, süreci olabildiğince kolaylaştırmaktır. İhtiyaçlarınızın ve endişelerinizin her adımda karşılandığına dair güvenle izleyeceğiniz net bir yola sahip olmanız için gereken araçları sağlamak için buradayız.

Ekibimizin öncelikli amacı; hastalarımıza en iyi tedaviyi sağlamaktır. Tüm fertilite testleri, tanı ve tedavisi Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi bünyesindeki üremeye yardımcı tedavi merkezimizde yapılmaktadır. Ayrıca eğer tedaviniz ile ilgili yapılması gereken cerrahi bir işlem varsa ekibimiz doktorları tarafından hastanemiz bünyesinde tüm jinekolojik ameliyatlar yapılmaktadır. Merkeze başvuran her çift ekibimiz tarafından değerlendirilmekte, geçmişte yapılmış tetkikler, tedaviler ve sonuçları çift ile birlikte tartışılarak neler yapılması gerektiği konusunda fikir birliği oluştuktan sonra tedavi planlanmaktadır. Kişiye özel olarak uyguladığımız mükemmel, sevecen, uygun maliyetli ve yüksek başarı oranına sahip tedavi seçeneklerimiz ile gurur duymaktayız.

Çocuk sahibi olmanıza yardımcı olmak istiyoruz. Ancak, hedeflenen ebeveynliğe giden bu yolda tedavinizden bağımsız olarak, bu hedefe hoş ve rahat bir şekilde ulaşmanızı istiyoruz. Fertilite tedavileri sık muayene ve değerlendirme gerektirmektedir. Kadıköy Kızıltoprak ta merkezi bir konumda olan hastanemize ulaşım oldukça kolay olup tedaviniz süresince size büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

Ebeveyn olma yolunda her adımda yanınızda olacağız. Herhangi bir sorunuz olduğunda doktorlarımıza ve ekibin diğer üyelerine telefon, mail yada forum sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Florence Nightingale Tüp Bebek Merkezi Ailesi…


ultrason.png

Biyolojik saati durdurabilir miyiz ?

Medyada çıkan haberler sıklıkla kadın üreme sağlığı ve infertilite hakkında yanıltıcı mesajlar vermektedir. Magazin haberlerinde 40 lı yaşlarda ünlü kişilerin gebe iken yada bebekleri ile birlikte çekilmiş fotoğrafları bu yaşlarda doğal yollarla ve zorluk çekmeden gebe kalınabileceği imajını vermektedir. Ne yazık ki gerçek hikaye böyle değil.

Kadın yaşı ilerledikçe üreme potansiyeli düşmektedir. Olumsuz etki yumurta sayısı ve kalitesinin azalması sonucu ortaya çıkmaktadır. Doğumda 1-2 milyon olan yumurta sayısı, ergenlik başladığında 400000 e, 35 yaş üzerinde 20000 lere düşmektedir. Her adet döngüsünde yaklaşık 1000 oositin kaybedildiği düşünülürse yumurtalık rezervinin 35 yaş üzeri dramatik bir şekilde azaldığı görülmektedir.

Yaşa bağlı ortaya çıkan bir başka sorunda gebelikte düşük oranlarının artmasıdır. Döllenmiş yumurtada ki kromozomal bozuklukları en sık görülen düşük nedenidir. 20 li yaşlarda % 12-15 olan düşük oranı, 40 lı yaşlarda % 50 lere çıkmaktadır.

Anlaşılacağı gibi kadın yaşı ilerledikçe gebe kalması ve çocuk sahibi olması zorlaşmaktadır. Peki eğitim, kariyer vb nedenlerle bir aile kurmayı ve çocuk sahibi erteleyen bayanlar nasıl bir önlem alabilir. İşte bu noktada yumurta dondurma işlemi bir alternatif olarak kadına sunulabilinir.

Yumurta dondurma 2012 yılından beri artık deneysel bir prosedür olmayıp fertilite potansiyelini korumak isteyen kadınlara bir opsiyon olarak sunulmaktadır. Ülkemizde de 2014 yılında yenilenen Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları hakkındaki yönetmelikte daha önce sadece kemoterapi ve radyoterapi gibi gonad hücrelerine zarar veren tedaviler ve üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak olan ameliyatlar (yumurtalıkların alınması gibi operasyonlar) öncesinde yumurta dondurmaya izin verilirken bu tarihten itibaren düşük over rezervi olup henüz doğurmamış veya aile öyküsünde erken menopoz öyküsü olanlara da yumurta dondurma imkanı tanınmıştır. Bu endikasyonla yumurta dondurmak isteyenler devlet ve üniversite hastanelerinden aldıkları rapor ile istedikleri merkezde bu işlemi yaptırabilmektedir.

Yumurta dondurma prosedürü yaklaşık 2 haftalık yumurtalıkları uyarıcı enjeksiyonlar yapılması, yumurta gelişiminin ultrasonografi ile takibi, istenen büyüklüğe ulaşıldığında yumurtaların sedasyon anestezisi altında toplanması ve dondurulmasını içerir.

Tedaviye başlamadan önce adetin 2-3. günü ultrason ile yumurtalıklar değerlendirilip, uygun tedavi protokolu ve ilaç dozu belirlenir. İlaç kullanımı sırasında ultrasonografi ve gerekirse kan hormon seviyeleri bakılarak yumurta gelişimi takip edilir. Yumurta içeren folikul adı verilen sıvı dolu kesecikler istenen boyuta ulaştığında yumurtaların olgunlaşmalarının son evresini sağlayan hcg enjeksiyonu yapılır. Hcg enjeksiyonundan yaklaşık 35-36 saat sonra yapılan yumurta toplama işleminde elde edilen yumurtalar vitrifikasyon yöntemi ile dondurulmakta ve istendiği sürece saklanabilmektedir.

Ailede erken menopoz hikayesi varsa yumurta dondurma için ideal yaş 30 lu yaşların başlarıdır. 35 yaş üzeri yumurta sayısı azaldığı gibi kaliteside azalmaktadır. Bayan adet gördüğü, yumurtalıkları çalıştığı sürece yumurta dondurma için şansı vardır. Bu prosedür için bir yaş sınırı olmayıp önemli olan dondurabilmek için yumurta elde edebilmektir.

Bugüne kadar yayınlanmış çalışmalar dondurulup çözülmüş yumurtalardan elde edilen gebelikler de dondurulmadan kullanılan yumurtalar ile elde edilen gebeliklere göre artmış sağlık sorunları olmadığını göstermektedir. Dondurulmuş yumurtaların saklanma süresi ile ilgili bir kısıtlama olmamakla beraber ileri yaş gebeliklerinde yaşa bağlı tansiyon, şeker hastalığı vb hastalıkların ortaya çıkma sıklığı artmaktadır. Ülkemizde donmuş yumurtaların kullanımı ile ilgili herhangi bir yaş limiti olmamakla beraber, 45 yaşı geçirmemek gebelikte ki olası komplikasyonların görülme sıklığını azaltacaktır.

Kliniğimizde yumurta dondurma ve saklama işlemi günümüz teknolojisinin verdiği tüm imkanlar kullanılarak yapılmakta ve bu sayede biyolojik saati durdurma şansını hastalarımıza sunmaktayız.



Florence FertiCenter Tüp bebek merkezi Misyonumuz; Amacınız ister sağlıklı bir bebek sahibi olmak ister gelecek için doğurganlık seçeneklerinizi korumak olsun, size özgü hikayenize göre uyarlanmış bir tedavi planı geliştirmek için birlikte çalıştığımız için sizi bireysel düzeyde tanımayı hedefleyeceğiz.. Yaptığımız her şey de en yüksek standartları yakalamak için gayret gösteriyoruz. Ünitemizde hastaya özgü tedavi protokolleri belirlenirken güncel literatür ışığında başarı elde etme olasılığı yüksek olan tedavi alternatiflerinden en uygun olanı uygulanmaktadır. Daha önce başarısız denemeleri olanlar yada azalmış yumurtalık rezervi  gibi zor hasta grubunda da alternatif tedavi yöntemleri çift ile tartışılıp bilgilendirildikten sonra uygulanmaktadır.



Florence FertiCenter Vizyon ve Değerlerimiz!

Kişisel haklarınıza ve gizliliğinize saygılı olup geri dönüşlere önem veriyoruz. Amacımız bir yanda size istediğiniz gebeliği sağlayarak tüp bebek sürecinde başarıya ulaşmak diğer yanda ise bu süreci size duygusal olarak en rahat geçirebileceğiniz bir ortam yaratmaktır. Tedavinizin her aşamasında sizi önemseyen ve destekleyen bir ortamda hissedeceksiniz.



Tüp bebek sürecinde Riskler! (Ovulasyon İndüksiyonu )

İşlemden sonra herhangi bir aktivite ya da ilişki yasağı yoktur. Aşılama (İnseminasyon)  işlemi yapılan günün akşamı ya da ertesi sabah ilişkide bulunabilirsiniz.

Nadiren gerekli olmasına rağmen, işlem öncesi ve sonrası gerek duyulursa antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir. Alınan önlemlere rağmen aşılama işlemi sonrası enfeksiyon görülebilmektedir (< % 1). İşlem sonrası 24-72 saat arasında ciddi kasık ağrısı, ateş, titreme yada karın ağrısı olursa enfeksiyon yönünden değerlendirmek gerekir.

Dikkat !!

Bazı ilaçlar, yumurtlamayı engellemekte ya da aşırı kanamaya neden olabilmektedir. Sizin ya da eşinizin doktorunuz tarafından tarif edilenlerin dışında ilaç kullanmaması gerekmektedir. Sigara, keyif verici madde ve reçetesiz ilaç kullanılmamalıdır. Ayrıca alkol ve kafein tüketiminide azaltmanız yararlı olacaktır.



Aşılama da başarı oranları birçok faktöre bağlıdır. En başta infertilite problemi önemlidir. Erkeğin sperm sayısı ve motilitesi iyi ama kadındaki servikal bir problemden dolayı gebelik oluşmuyorsa, sperm anomalisi olan çiftlere göre daha yüksek bir gebelik şansı vardır.

Kadın da yaş faktörü de sonuçta önemli rol oynar. Eğer bayan 35 yaş üzeri ise aşılama ile gebelik şansı ciddi olarak azalmaktadır. Muhtemelen ileri kadın yaşının yumurtalık rezervi, yumurta kalitesi kalitesi ve olasılıkla endometriyal reseptivite üzerine olan olumsuz etkilerinden kaynaklanmaktadır. Adetlerin düzenli olması gebelik şansını arttırır. Endometriozis varlığı ya da pelvik enfeksiyon geçirmiş olmak başarı oranını düşürür. Bayanın geçmişinde gebelik oluşmuşsa başarı oranı daha yüksektir.

Aşılama işleminde gebelik başarısı 25-35 yaş grubunda her bir deneme için % 10-15’ler civarındadır ki bu oran, fertil bir çiftin her ay gebe kalma olasılığıyla benzerdir. Genellikle 3 – 4 uygulamadan sonra gebelik oranlarının artmadığı bilindiğinden daha fazla aşılama uygulamasına gerek yoktur.

Yapılan çalışmalar aşılama ile elde edilen gebeliklerde tedavisiz oluşan gebeliklere göre sakat yada anomalili bebek oranlarında bir artış olmadığını göstermiştir. Aşılama yöntemi ile elde edilen gebeliklerde doğan tüm çocukların yaklaşık olarak 2-4 %’ünde doğumsal kusur görülebilmektedir.

Gebe kaldığınızı nasıl anlayacaksınız?

Aşılama işlemi sonrası 14-16 gün içinde adet kanaması olmaz ise kanda gebelik testi yapılır. Gebelik testinin negatif olduğu kanamanın başladığı durumlarda yeni bir deneme için hasta tekrar değerlendirilir.



Yumurtalıkların uyarılması (Ovulasyon İndüksiyonu )

Tedavi Aşamaları, Aşılama işlemi öncesi yumurtalıkları uyarıcı ilaç kullanımı ile yumurta gelişimi sağlanmakta ve bu da gebelik oranlarını arttırmaktadır.

Klomifen sitrat, insan menopozal gonadotropinleri ( hMG) ve rekombinant FSH yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların kullanılmasında amaç gelişecek yumurta sayısını ve sonucunda da döllenme olasılığını arttırmaktır. Bu ilaçların kullanımı gelişen yumurta kalitesini de arttırmakta ve luteal faz yetmezliğini de düzeltmektedir. Tedavi de yumurta gelişimini takip etmek ve ilaç doz ayarlaması için ultrasonografi kullanılır ve gerekirse kanda hormon (E2) tetkikleri yapılır.

Tedavide amaç 1 ya da 2 olgun yumurta elde etmektir. Çoğul gebelik riskini minimuma indirmek için 15 mm den büyük 3 veya daha fazla folikül geliştiğinde siklus iptali veya siklusun IVF e dönüştürülmesi tavsiye edilmelidir. Yumurta istenen boyuta ulaştığında çatlatma iğnesi (hCG) yapılır ve olası yumurtlama zamanı civarında (ortalama 36 saat) aşılama yapılacak şekilde planlanır.

İşlem için sperm toplanması

Aşılama işlemi sperm örneğinin toplanmasıyla başlar. Örnek steril bir kap içine masturbasyonla verilir. Aşılama işlemi öncesi erkek 3-4 gün cinsel perhizde bulunmalıdır. Semen örneği az olan hastalardan ikinci bir örnek istenebilir. Sperm hazırlama işlemi öncesi ve sonrası analiz yapılarak örneğin ve yıkama işleminin kalitesi değerlendirilir. Örnek sperm kalitesini arttırmak için birtakım fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilir. Daha iyi hareketli, normal yapıda ve yeterli sayıda sperm içeren konsantre semen elde etmek için farklı yöntemler uygulanabilmektedir.

Örnek dişi üreme sisteminde bulunan kimyasal bileşenlere benzer içerikli sıvılar ile yıkanır. Bu yıkamanın kapasitasyonu başlattığı düşünülür. Kapasitasyon, spermin normal fonksiyonel kapasitesine ulaştığı biyokimyasal reaksiyonlardan biridir. Yıkama işlemi ile sperm semende bulunan diğer maddelerden, ejekülatta bulunan hareketsiz ya da ölü spermlerden ayrılmış olur. İşlem çoğunlukla, özel süspansiyonların üzerine sperm örneğini yayarak gerçekleştirilir. Bu solusyon daha sonra santrifüje yerleştirilir ve 400 rpm de 20-30 dk santrifüj edilir. Santrifüj esnasında sağlıklı, normal spermler tabakalardan geçerek santrifüj tüpünün dibine doğru ilerler. Anormal olan spermler, ve artıklar tabakalara takılır. Santrifüj sonrası tüpün dibine doğru ilerleyen kaliteli sperm ayrılır.

Aşılama için yıkama işlemi uygulandıktan sonra ileri doğru hareketli sperm sayısının en az ml de 1 milyonun üstünde olması gerekmektedir. 5 milyon ve üzerinde olması da başarıyı arttırmaktadır. Örnek dondurulmuş sperm ise, sperm aşılama günü çözülür. Spermin hazırlanması, yaklaşık 1.5-2 saat süren bir işlemdir.

Aşılama İşlemi

Aşılama, hazırlanan spermlerin ince, esnek, steril bir kateter ile servikal açıklıktan geçilerek rahim (uterus) içine yerleştirilmesiyle yapılan bir işlemdir. Nadir olarak serviksin dilate edilmesi gerekebilir. İşlemin yapılması 5-10 dk süre almaktadır.

Aşılama işlemi genellikle ağrılı değildir ve adet kanaması dönemi kramplarına benzer hafif kramplar ve birkaç damlalık vajinal kanama görülebilir. İşlem sonrasında, dinlenme ile geçebilecek hafif baş dönmesi görülebilir.

 

 

 

 

 

İşlem sonrasında 10-15 dakika muayene masasında dinlenmeniz yeterli olup sonrasında yatak istirahati gerekmemektedir.



Aşılama Kimlere Yapılır? Aşılama (İntrauterin İnseminasyon / IUI) özel yöntemlerle hazırlanmış yüksek konsantrasyonda aktif hareketli spermlerin kateter ile direk olarak rahim içine verildiği bir tedavi yöntemidir.

Maliyetinin ve yan etkilerinin ileri üremeye yardımcı tedavi yöntemlerine göre daha az olması ve uygulama kolaylığı nedeniyle infertilite tedavisinde ara bir basamak olarak sıklıkla kullanılmaktadır.

Ejakulatuar disfonksiyon, seksüel disfonksiyon ve retrograd ejakulasyon gibi sperm üretiminin normal olduğu mekanik problemler, hafif erkek faktörü infertilitesi, kadında servikal faktör, yumurtlama bozuklukları, cinsel işlev bozukluğu ve açıklanamayan infertilite aşılamanın uygulandığı başlıca durumlardır.

Açıklanamayan infertilite tanısı tüm olası infertilite nedenleri dışlandıktan sonra konulan bir tanıdır. İnfertil çiftlerin %10’u bu tanıyı almaktadır. Açıklanamayan infertilite aşılama uygulamaları için majör bir endikasyondur.

Aşılama tedavisi yapılabilmesi için sperm değerlerinin uygun olması, kadının tüplerinden en az birinin açık olması gerekmektedir. Dolayısıyla tedavi öncesi erkekte semen analizi ile sperm parametreleri kadında da rahim filmi (hsg) yada laparoskopi ile tüplerin açık olup olmadığı değerlendirilmektedir.

Ayrıca tedavi öncesi kadının yumurtalık rezervini değerlendirmek içinde ultrasonografi ve hormon tetkikleri yapılmaktadır.

Her iki tüpün tıkalı olması ve ağır erkek faktöründe aşılama yapılamaz.



Yumurtalıkların Uyarılması (Ovulasyon İndüksiyonu )

Aşılama işlemi öncesi yumurtalıkları uyarıcı ilaç kullanımı ile yumurta gelişimi sağlanmakta ve bu da gebelik oranlarını arttırmaktadır.

Klomifen sitrat, insan menopozal gonadotropinleri ( hMG) ve rekombinant FSH yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların kullanılmasında amaç gelişecek yumurta sayısını ve sonucunda da döllenme olasılığını arttırmaktır. Bu ilaçların kullanımı gelişen yumurta kalitesini de arttırmakta ve luteal faz yetmezliğini de düzeltmektedir.

Tedavi de yumurta gelişimini takip etmek ve ilaç doz ayarlaması için ultrasonografi kullanılır ve gerekirse kanda hormon (E2) tetkikleri yapılır.

Yumurtalıkların Uyarılması
Yumurtalıkların Uyarılması

Tedavide amaç 1 ya da 2 olgun yumurta elde etmektir. Çoğul gebelik riskini minimuma indirmek için 15 mm den büyük 3 veya daha fazla folikül geliştiğinde siklus iptali veya siklusun IVF e dönüştürülmesi tavsiye edilmelidir.

Yumurta istenen boyuta ulaştığında çatlatma iğnesi (hCG) yapılır ve olası yumurtlama zamanı civarında (ortalama 36 saat) aşılama yapılacak şekilde planlanır.


Florence Ferticenter

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir.

Kadıköy Florence Nightingale Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi© 2022 Tüm hakları saklıdır.

Tüm hakkı Florenceferticenter aittir - 2022